Sander van Son

Sander van Son

Website Foto Richtlijnen

Gedurende het realiseren van de website voor een nieuwe opdrachtgever, ontving ik van de opdrachtgever een aantal foto’s, allemaal prima voor de website alleen met één ding was onvoldoende rekening gehouden bij het maken van de foto’s. Iets waar ik op dat moment echter ook pas bij stil stond ;).

Weergave op de andere apparaten, foto’s die op de computer en/of laptop prima tot hun recht kwamen en netjes getoond konden worden, kwamen op de tablet nog redelijk uit, maar de smartphone weergave liet te wensen over.

Kortom tijd voor een nieuwe Blog, met Website Foto Richtlijnen.

Horizontaal (Landscape) of Verticaal (Portrait)

Op het moment dat je foto’s voor je website gaat maken is het van belang dat je goed nadenkt hoe je ze wil gaan gebruiken. De belangrijkste richtlijn is echter zorg dat het “onderwerp” waarover je foto gaat ook daadwerkelijk het middelpunt is van de foto.

Daarbij is het belangrijk goede verhoudingen te behouden binnen de foto, zorg er bijvoorbeeld voor dat je rondom het onderwerp een rustige achtergrond hebt.

Om vervolgens de foto te kunnen gebruiken op een responsive website, zou ik willen adviseren maak elke foto in zowel Landscape* als Portrait* stand.

Bij het ontwerpen het plaatsen op je website kan je webdesigner er dan voor zorgen dat afhankelijk van het gebruikte apparaat de foto met de juiste stand gaat worden getoond.

* Landscape (Horizontaal gemaakte foto) / Portrait (Verticaal gemaakte foto)

Verhoudingen

Een foto netjes weergeven en kunnen laten schalen begint bij het zorgen voor goede hoogte/breedte verhoudingen. Een vaste verhouding zorgt ervoor dat niet al je foto’s verspringen. Het zorgt voor meer continuïteit in je website en je website oogt rustiger.

De verhoudingen 4:3 en 16:9 scoren het best in zoekmachines zoals Google is gebleken, als het mogelijk is kun je het beste kiezen om voor één verhouding te kiezen. Misschien ten overvloede, maar bovenstaande verhoudingen zijn van toepassing op landscape foto’s.

Wil je de verhouding weten voor een portrait foto, draai je de getallen even om 😉

Bestandsgrootte

Ik schreef er al over in mijn blog over afbeeldingsoptimalisatie, maar ook op foto’s is van toepassing dat het verstandig is om de foto’s te comprimeren. Vaak kan de bestandsgrootte gehalveerd worden, zonder verlies van zichtbare kwaliteit. Je kunt online tools gebruiken, zoals TinyPNG of CompressJPEG.

Heb je een WordPress website dan kun je de Smush plugin installeren die automatisch afbeeldingen comprimeert

Wil je dit artikel over Website Foto Richtlijnen delen?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lees één van onze andere blogs

SEO

SEO, Wat is het?

SEO (Search Engine Optimization) is in het nederlands vertaald: Zoekmachine Optimalisatie. Je hebt je eigen website en je wilt goed gevonden worden

E-maildomein

Persoonlijke E-maildomein

De meeste mensen kennen het wel, een andere aanbieder voor je internet verbinding en je e-mailadres gaat ook verloren. Met een persoonlijk