Sander van Son

Sander van Son

SEO

SEO, Wat is het?

SEO (Search Engine Optimization) is in het nederlands vertaald: Zoekmachine Optimalisatie.

Je hebt je eigen website en je wilt goed gevonden worden door jouw (potentiële) klanten, dan is zoekmachine optimalisatie (SEO) één van de vele mogelijkheden die je hebt. De naam zegt het al, je gaat je website optimaliseren voor zoekmachines.

Het principe van een zoekmachine is erg simpel, je opent een pagina zoals Google.nl en vult in het zoekveld een zoekterm of combinatie van meerdere woorden in. De zoekmachine kijkt vervolgens in haar index naar webpagina’s die over jouw ingevulde zoekterm gaan.

Als jij nu met jouw website tussen deze zoekresultaten getoond wil worden moet de zoekmachine van je bestaan weten en je website hebben kunnen indexeren.

Om dit te bereiken kun je de achterkant van je website optimaliseren voor de zoekmachines. Je gaat ervoor zorgen dat elke keer als er iets toegevoegd of gewijzigd in je website de zoekmachine een nieuw bezoek brengt en de indexering van je website bijwerkt.

SEO

SEO in vier stappen

1. Maak een Sitemap aan

Een sitemap is bedoeld om de zoekmachine te helpen je website te indexeren.

Met de sitemap kun je aangeven welke pagina’s je wel wil laten tonen in de zoekresultaten en welke absoluut niet. Denk bijvoorbeeld aan je privacyverklaring en/of voorwaarden.

Afbeeldingen vertellen ook heel veel over de inhoud van je website, in veel gevallen kan het daarom zinvol zijn om een speciale sitemap te maken met alle afbeeldingen in je website.

2. Optimaliseer pagina’s voor een zoekterm

Een webpagina kan geoptimaliseerd worden voor een zoekterm uit de zoekmachine, dit is misschien wel het beste voorbeeld van SEO. 

Een voorbeeld:

Stel je bent ondernemer in Kaatsheuvel en je bent op zoek naar een webdesigner om je nieuwe website te ontwikkelen, je hebt de wens om dit lokaal te laten realiseren. Korte lijntjes als er iets gewijzigd moet worden en je wil graag een lokale ondernemer steunen.

Een voor de hand liggende zoekterm in Google zal dan Webdesigner Kaatsheuvel zijn, je beschrijft wat en waar je het zoekt. Google loopt haar index door en toont alle pagina’s die een inhoud hebben die gaat over Webdesigner Kaatsheuvel.

Van Son Webdesign en Hosting is gevestigd in Kaatsheuvel en ik wil graag gevonden worden op de zoekterm: Webdesigner Kaatsheuvel een compacte zoekterm waarop niet heel veel concurrentie van webdesigners uit Kaatsheuvel zit.

In mijn website heb ik een pagina gemaakt die helemaal gaat over de zoekterm Webdesigner Kaatsheuvel, op deze pagina omschrijf ik mijn diensten, bedrijf en geef ik een aantal voorbeelden van website die ik in het verleden heb gemaakt.

De header van de pagina bevat Webdesigner Kaatsheuvel, de url is https://www.vansonwebdesignenhosting.nl/webdesigner-kaatsheuvel en de afbeeldingen op de pagina hebben als ALT waarde ook Webdesigner Kaatsheuvel. Kortom heel de pagina “schreeuwt” naar de Google, kijk mij ik ga over Webdesigner Kaatsheuvel.

Op het moment dat de pagina geindexeerd wordt leest de zoekmachine de inhoud en verbind hieraan een relevantie score, een pagina die veel bezocht wordt en als “onderwerp” Webdesigner Kaatsheuvel heeft zal hoog in de zoekresulaten getoond gaan worden en dat is het doel van SEO.

3. Laadtijd pagina

Onderdeel van SEO is ook de laadtijd van je website (pagina’s), een internetgebruiker is vaak verwend. Een snelle website heeft een gemiddelde laadtijd van 3 seconden, inderdaad je leest het goed 3 seconden om een complete pagina te laden.

Met het laden van de pagina bedoelen we het moment van op Enter drukken wanneer je een URL in de adresbalk hebt in getypt of op een link hebt geklikt.

Dat betekend dat de server waarop de website hosting draait, snel moet reageren en deze vervolgens de website snel moet kunnen opbouwen zodat deze getoond kan worden.

Je zult begrijpen dat het snel kunnen laten opbouwen van je website al in het ontwerp goed moet worden gewaarborgd door de webdesigner.

De “code” van je website moet schoon en logisch zijn ingedeeld om snel de pagina op je beeldscherm te kunnen tonen

4. Plugins/Extensies

Bij een lange laadtijd ligt de oorzaak soms aan de server waarop de website wordt gehost, maar vaak ook aan de kwaliteit van het webdesign.

Mijn uitgangspunt is altijd dat de website “code” zo schoon mogelijk moet blijven, het is dan ook niet slim om allerlei plug-ins te installeren in je wordpress website. Je kent tenslotte de kwaliteit van de code niet, “foute” code zorgt vaak voor de problemen en conflicten met andere plug-ins.

Samen naar de SEO voor jouw website kijken?

Neem dan contact op en onder genot van een kop koffie of thee, bespreken we de mogelijkheden. 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Lees één van onze andere blogs

Google Ads update februari 2021

Google Ads update februari 2021

Google Ads update Februari 2021 Gisteren op donderdag 4 februari kondigde Google een grote update voor Google Ads aan. Er komen namelijk veranderingen aan

Website Foto Richtlijnen

Gedurende het realiseren van de website voor een nieuwe opdrachtgever, ontving ik van de opdrachtgever een aantal foto’s, allemaal prima voor de